PRODUCTEN
18 apr, 2016

Onderzoek: De trends onder .NET-ontwikkelaars

Meer dan duizend respondenten vinden dat cross-platform ontwikkeling en open source bijdragen aan .NET-ontwikkeling binnen bedrijven.


Rotterdam, 18 april 2016 - Progress (NASDAQ: PRGS) vroeg ontwikkelaars uit de .NET community naar hun mening over belangrijke technologieën en innovaties binnen web-, desktop- en applicatieontwikkeling. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat, door de recente vooruitgang binnen cross-platform ontwikkeling en open source, interessante tijden aanbreken voor .NET ontwikkelaars. Hieronder volgt een overzicht met de belangrijkste resultaten uit het onderzoek.

Ontwikkelaars geven de voorkeur aan het web als platform:

  • Respondenten ontwikkelen applicaties voor responsive web (49%), desktop web (45%) en Windows desktop (30%)
  • Meer dan de helft van de web-ontwikkelaars gebruikt responsive web-technieken om applicaties voor desktop en mobiel te maken
  • HTML is de voorkeurstaal van 38 procent van de desktop-ontwikkelaars en van 78 procent van de web-ontwikkelaars

74 procent van de ontwikkelaars maakt op het werk gebruik van JavaScript. Angular is met afstand het populairste core framework onder .NET-ontwikkelaars (56%), gevolgd door Knockout (8%).

ASP.Net Web Forms wordt nog steeds gebruikt door verschillende ontwikkelaars die bezig zijn met nieuwe applicaties. 34 procent van de desktop web-ontwikkelaars en 29 procent van de responsive web-ontwikkelaars geven aan hier nog gebruik van te maken.

Ontwikkelaars zijn steeds meer geïnteresseerd in cross-platform en OSS-ontwikkeling:

  • 38 procent van de respondenten is onder de indruk van de mogelijkheid om met .NET-applicaties cross-platform te werken
  • 43 procent vindt open source en cross-platform .NET Core ‘een droom die uitkomt’
  • Voor native mobile-ontwikkelaars blijft Xamarin favoriet (62%) en voor hybrid/compiled mobile-ontwikkelaars is dat Apache Cordova (43%)
  • 63 procent wil niet werken op een Mac, maar 29 procent bezit wel een iPhone

Universal Windows Platform wordt langzaam maar zeker geadopteerd door ontwikkelaars. De meerderheid van de respondenten is nog steeds onbekend met UWP (44% van de Windows desktop-ontwikkelaars, 58% van de web-ontwikkelaars en 41% van de mobile-ontwikkelaars), maar respectievelijk 27 procent, 19 procent en 35 procent maakt al gebruik van de mogelijkheden om eenmalig een code te schrijven, die op elk systeem kan worden gebruikt.

".NET is gegroeid naar open source en cross-platform ontwikkeling. Hierdoor kan .NET blijven groeien binnen bedrijven en de aansluiting vinden met vergelijkbare trends in cloud en mobile", zegt Brandon Satrom, General Manager for Platforms and Tools, Progress. "Terwijl Microsoft blijft innoveren op desktop, mobile en web toont ons onderzoek aan dat er veel mogelijkheden zijn voor .NET en de ontwikkelaars die daar mee werken."

Het volledige onderzoek biedt ook inzicht in onder andere IDE-voorkeuren, code editors, rapportage, command line tooling, package managers, XAML en mobiele hardware. Klik hier voor het volledige rapport met alle conclusies van het onderzoek

Voor meer informatie:

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Progress 

Progress (NASDAQ:PRGS) vereenvoudigt de ontwikkeling, de implementatie en het beheer van bedrijfsapplicaties op iedere smartphone, tablet of laptop, zowel lokaal als in de cloud. Dit met minimale complexiteit van IT en een lage total cost of ownership. Meer informatie: www.progress.nl

Share this press release: